Select Page

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΜΣ
«ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ – ΑΠΘ

Ι. ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Ο δεύτερος κύκλος σπουδών συνίσταται στην παρακολούθηση Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) και ολοκληρώνεται με την απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ).Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών οργανώνονται και λειτουργούν:
1) σε αυτοδύναμα Τμήματα που παρέχουν σπουδές πρώτου κύκλου,
2) από περισσότερα Τμήματα του ίδιου ή άλλου ΑΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα που αναφέρονται στο άρθρο 13 Α του Ν. 4310/2014, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ένα τουλάχιστον από τα συνεργαζόμενα Τμήματα να είναι αυτοδύναμο και
3) από αυτοδύναμα Τμήματα ΑΕΙ. της ημεδαπής σε συνεργασία με Τμήματα αναγνωρισμένων ως ομοταγών ιδρυμάτων ή ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα της αλλοδαπής. Στην περίπτωση διατμηματικού ή διιδρυματικού ΠΜΣ καταρτίζεται Ειδικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας (ΕΠΣ) το οποίο εγκρίνεται από τις οικείες Συγκλήτους και τα συλλογικά όργανα διοίκησης των Ερευνητικών Κέντρων. Ο παρών Κανονισμός Μεταπτυχιακών Σπουδών συμπληρώνει τις διατάξεις του Κεφαλαίου ΣΤ΄ [Δεύτερος και Τρίτος Κύκλος Σπουδών] του Ν. 4485/4-8-2017 (ΦΕΚ 114/τ.Α΄/4-8-2017): «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις».

ΟΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥ ΤΜHΜΑΤΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ
Οι μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνίστανται στην παρακολούθηση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), με τίτλο «Θεολογία και Πολιτισμός» στις εξής τρεις (3) ειδικεύσεις: (1) «Χριστιανική Γραμματεία και Ιστορία», (2) «Συστηματική Θεολογία, Κοινωνιολογία και Σπουδή της Θρησκείας» και (3) «Πρακτική Θεολογία και Παιδαγωγική» και ολοκληρώνεται με την απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ).

Άρθρο 1
α) Σκοπός των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών
Οι Μεταπτυχιακές Σπουδές αποσκοπούν στην προαγωγή της γνώσης, την ανάπτυξη της έρευνας και των τεχνών, καθώς και την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας, στην κατάρτιση επιστημόνων υψηλού επιπέδου ικανών να συμβάλουν σε θεωρητικές και εφαρμοσμένες περιοχές συγκεκριμένων γνωστικών κλάδων, ειδικές θεματικές ενότητες ή επιμέρους κλάδους των γνωστικών αντικειμένων του πρώτου κύκλου σπουδών των οικείων Τμημάτων καθώς και στην παραγωγή και μετάδοση γνώσεων, τεχνογνωσίας, μεθοδολογιών εργαλείων και ερευνητικών αποτελεσμάτων στον επιστημονικό χώρο που δραστηριοποιείται το κάθε Τμήμα.
β) Σκοπός του ΠΜΣ του Τμήματος Θεολογίας
Το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) οργανώνει και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4485/4- 8-2017 (ΦΕΚ 114/τ. Α΄/04-08-2017) Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, με τίτλο «Θεολογία και Πολιτισμός». Σκοπός του συγκεκριμένου ΠΜΣ του Τμήματος Θεολογίας είναι η προαγωγή εξειδικευμένης γνώσης και ανάπτυξης υψηλού επιπέδου έρευνας στο επιστημονικό πεδίο της Θεολογίας και της μελέτης της θρησκείας και του πολιτισμού, στις εξής τρεις (3) ειδικεύσεις: (1) «Χριστιανική Γραμματεία και Ιστορία», (2) «Συστηματική Θεολογία, Κοινωνιολογία και Σπουδή της Θρησκείας» και (3) «Πρακτική Θεολογία και Παιδαγωγική».
Ειδικότερα το ΠΜΣ έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει: α. θεολόγους που θα στελεχώσουν τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, β. κληρικούς θεολογικά καταρτισμένους που θα στελεχώσουν την Εκκλησία, γ. στελέχη για διάφορους πολιτιστικούς και εκκλησιαστικούς οργανισμούς και δ. επιστήμονες με ειδίκευση στη μελέτη αφενός της χριστιανικής θεολογίας, με έμφαση στην Ορθόδοξη Θεολογία και Παράδοση και αφετέρου της Θρησκείας και του Πολιτισμού. Οι απόφοιτοι του ΠΜΣ είναι σε θέση να στελεχώσουν επάξια τις Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, τα διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις ειδικές υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου. Επίσης μπορούν να διδάσκουν σε κύκλους μαθημάτων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επιμορφωτικά σεμινάρια, τα οποία έχουν ως στόχο την επιμόρφωση ή την εξοικείωση των εκπαιδευομένων σε θέματα πολιτισμού, θρησκείας και κοινωνίας. Οι απόφοιτοι του ΠΜΣ του Τμήματος Θεολογίας είναι σε θέση 1. να εφαρμόζουν τη γνώση στην πράξη, 2. να αναζητούν, να αναλύουν και να συνθέτουν δεδομένα και πληροφορίες κάνοντας χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας, 3. να προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις και να παίρνουν αποφάσεις 4. να εργάζονται αυτόνομα ή σε ομάδα σε διεθνές ή/ και διεπιστημονικό περιβάλλον, 5. να σέβονται τη διαφορετικότητα, την πολυπολιτισμικότητα και το φυσικό περιβάλλον, 6. να επιδεικνύουν επαγγελματική, κοινωνική και ηθική υπευθυνότητα και ευαισθησία σε θέματα φύλου, 7. να έχουν ικανότητα κριτικής και αυτοκριτικής, 8. να προάγουν την ελεύθερη, παραγωγική και επαγωγική σκέψη, 9. να δρουν με κοινωνική υπευθυνότητα και ευαισθησία προς τα κοινά.

Άρθρο 2
Όργανα των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (άρθρα 31, 44 και 45 του Ν.4485/2017)
Αρμόδια Όργανα για τη διοίκηση, οργάνωση και λειτουργία των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών είναι:
I. Η Σύγκλητος του Ιδρύματος, είναι το αρμόδιο όργανο για τα θέματα ακαδημαϊκού, διοικητικού, οργανωτικού και οικονομικού χαρακτήρα των ΠΜΣ, και ασκεί όσες αρμοδιότητες σχετικά με τα ΠΜΣ δεν ανατίθενται από το νόμο ειδικώς σε άλλα όργανα.
II. Η Συνέλευση του οικείου Τμήματος, ή η επταμελής Ειδική Διατμηματική Επιτροπή σε περίπτωση διατμηματικού ΠΜΣ ή η εννεαμελής Ειδική Διιδρυματική Επιτροπή σε περίπτωση Διιδρυματικού ΠΜΣ και έχει τις αρμοδιότητες που ορίζονται στο άρθρο 31 παρ. 3 του Ν. 4485/2017.
III. Η Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ) του ΠΜΣ, απαρτίζεται από πέντε (5) μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, οι οποίοι έχουν αναλάβει μεταπτυχιακό έργο και εκλέγονται από τη Συνέλευση του οικείου Τμήματος για διετή θητεία και είναι αρμόδια για την παρακολούθηση και τον συντονισμό της λειτουργίας των ΠΜΣ Κατά τη λήξη της θητείας της ΣΕ με ευθύνη του απερχόμενου Διευθυντή, συντάσσεται αναλυτικός απολογισμός του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου του ΠΜΣ, καθώς και των λοιπών δραστηριοτήτων του, με στόχο την αναβάθμιση των σπουδών, την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, τη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων υποδομών και την κοινωνικά επωφελή χρήση των διαθέσιμων πόρων του ΠΜΣ (άρθρο 44, παρ. 2).
IV. Η Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών που αποτελείται από τον/την Αντιπρύτανη/νι Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικών Θεμάτων, ο/η οποίος/α εκτελεί χρέη Προέδρου και τους Κοσμήτορες του Ιδρύματος ως μέλη και έχει τις αρμοδιότητες που προβλέπονται στο άρθρο 32 στην παράγραφο 5 του Ν. 4485/2017.
V. Ο Διευθυντής του ΠΜΣ, είναι μέλος της ΣΕ και ορίζεται μαζί με τον αναπληρωτή του, με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος για διετή θητεία και πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 31 της παρ. 8 Ν. 4485/2017. Δεν μπορεί να έχει περισσότερες από δύο (2) συνεχόμενες θητείες και δεν δικαιούται επιπλέον αμοιβή για το διοικητικό του έργο. Ο Διευθυντής έχει τις αρμοδιότητες που προβλέπονται στο άρθρο 31 παρ. 8 του Ν. 4485/2017 και όποιες άλλες ορίζονται από τη Συνέλευση του οικείου Τμήματος (άρθρο 45, παρ. 1γ).
VI. Η εξαμελής Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή (ΕΣΕ), αρμόδια για την εξωτερική ακαδημαϊκή αξιολόγηση των ΠΜΣ (άρθρο 44 παρ. 3 του Ν. 4485/2017).

Άρθρο 3
Κατηγορίες υποψηφίων για φοίτηση σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (άρθρο 34 παρ. 1, 7 και 8 του Ν.4485/2017)
Κατηγορίες υποψηφίων που μπορούν να γίνουν δεκτοί για την παρακολούθηση Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι:
1. Κάτοχοι τίτλου πρώτου κύκλου του Τμήματος Θεολογίας ή άλλων Τμημάτων ΑΕΙ, ΑΤΕΙ και ΑΕΑ συναφούς γνωστικού αντικειμένου (ύστερα από κρίση της Συνέλευσης του Τμήματος) της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ως ισότιμων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
2. Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή του οποίου ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με το ν. 3328/2005 (Α’ 80).
3. Μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι και μόνο ένας κατ΄ έτος.
4. Για την υπεράριθμη εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών ειδικών κατηγοριών θα υπάρχει ειδική μέριμνα κατά περίπτωση, με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.

Άρθρο 4
Αριθμός Εισακτέων, Κριτήρια και Διαδικασία Επιλογής Εισακτέων (άρθρα 34 και 45 του Ν.4485/2017)
Μέχρι το τέλος Μαΐου κάθε έτους με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος δημοσιεύεται επίσημη προκήρυξη των θέσεων στο ΠΜΣ και προσδιορίζεται ο αριθμός εισακτέων. Ο αριθμός αυτός ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε 70 μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες, οι οποίοι αντιστοιχούν σε δύο ανά διδάσκοντα. Ο μέγιστος αριθμός αυτών στο ΠΜΣ δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/3 του αριθμού των προπτυχιακών φοιτητών/τριών και των διδασκόντων για τη διασφάλιση της ποιότητας όλων των κύκλων σπουδών (άρθρο 45 παρ. 1β του Ν.4485/2017). Επιπλέον είναι δυνατόν να εισαχθούν υπότροφοι του ΙΚΥ, του ελληνικού κράτους κλπ. σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ως υπεράριθμοι με βάση το άρθρο 4 παρ. 3 του Ν.3685/2008, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Αιτήσεις–δικαιολογητικά
α) Αιτήσεις
Οι αιτήσεις υποψηφιότητας μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται ενυπόγραφα στη Γραμματεία του Τμήματος Θεολογίας, σε έντυπη μορφή, κατά το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου, σύμφωνα με την Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
β) Δικαιολογητικά
Με την αίτησή του ο υποψήφιος στοιχειοθετεί το ενδιαφέρον του για το συγκεκριμένο ΠΜΣ και υποβάλλει τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α) Αντίγραφο πτυχίου. Ο βαθμός πτυχίου επτά (7) ορίζεται ως ο κατώτατος απαιτούμενος για κατάθεση υποψηφιότητας εισαγωγής στο ΠΜΣ. Σε περίπτωση πτυχιούχου από ομοταγές ίδρυμα του εξωτερικού υποβάλλεται και η νόμιμη αναγνώριση του πτυχίου.
β) Πίνακα αναλυτικής βαθμολογίας όλων των προπτυχιακών μαθημάτων.
γ) Πιστοποιητικό γνώσης τουλάχιστον αγγλικής γλώσσας, επιπέδου Β2, ή οποιοδήποτε άλλο πιστοποιητικό που να πιστοποιεί τη γλωσσομάθεια στο συγκεκριμένο επίπεδο. Σε περίπτωση γνώσης και δεύτερης ξένης γλώσσας υποβάλλει επίσης το αντίστοιχο πιστοποιητικό και προσμετράται επιπλέον. Οι αλλοδαποί, εκτός από την παραπάνω υποχρέωση ως προς την γλώσσα, καταθέτουν επιπλέον πιστοποιητικό επάρκειας τηςελληνικής γλώσσας από Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας ΑΕΙ.
δ) Αποδεικτικά για τυχόν ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα, για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα κινητικότητας σπουδαστών, καθώς και για επαγγελματική εμπειρία συναφή προς το πεδίο ειδίκευσης.
ε) Βιογραφικό σημείωμα.
στ) Δύο Συστατικές Επιστολές από μέλη ΔΕΠ, η μία υποχρεωτικά από ΔΕΠ του οικείου Τμήματος.
ζ) Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Κριτήρια και διαδικασία επιλογής
Κριτήρια επιλογής
Ως κριτήρια επιλογής των υποψηφίων ορίζονται (μοριοδότηση επί τοις 100):
α) Βαθμός πρώτου πτυχίου (20%)
β) Μέσος όρος όλων των συναφών προπτυχιακών μαθημάτων (20%)
γ) Ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα, συμμετοχή σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα κινητικότητας σπουδαστών (10%)
δ) Δεύτερη ξένη γλώσσα (5%)
ε) Δεύτερο πτυχίο (5%)
στ) Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών (5%)
ζ) Διδακτορικός τίτλος σπουδών (5%)
η) Συνέντευξη και Συστατικές επιστολές (30%)
Η μοριοδότηση είναι δυνατόν να αλλάζει με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος ύστερα από εισήγηση της ΣΕ.

Διαδικασία επιλογής
Η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος γίνεται από αρμόδια Τριμελή Επιτροπή Επιλογής και Εξέτασης, απαρτιζόμενη από μέλη ΔΕΠ που έχουν αναλάβει μεταπτυχιακό έργο.
Η Επιτροπή καταρτίζει πλήρη κατάλογο με όλους τους υποψηφίους και ύστερα από τον σχετικό έλεγχο, απορρίπτει όσους δεν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια που έχουν καθοριστεί από το Τμήμα και καλεί σε συνέντευξη τους προκρινόμενους υποψηφίους που έχουν συγκεντρώσει τα προαπαιτούμενα κριτήρια. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καταρτίζεται ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων. Σε περιπτώσεις ισοβαθμίας λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του πτυχίου. Αν και σε αυτή την περίπτωση προκύψει ισοβαθμία, τότε για την τελική κατάταξη λαμβάνεται υπόψη η μοριοδότηση των συναφών μαθημάτων προς το ΠΜΣ. Σε περίπτωση και πάλι ισοβαθμίας διενεργείται κλήρωση μεταξύ των ισοψηφησάντων. Ο τελικός πίνακας επιτυχόντων και τυχόν επιλαχόντων αφού επικυρωθεί από τη Συνέλευση του Τμήματος αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων της Γραμματείας και στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

Άρθρο 5
Διάρκεια και Όροι Φοίτησης
(άρθρα 33, 34 και 35 του Ν. 4485/2017)
Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο ΠΜΣ που οδηγεί στη λήψη του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΕ) ορίζεται σε τρία (3) εξάμηνα: δύο (2) παρακολούθησης μαθημάτων και ένα (1) εκπόνησης και κρίσης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας). Μετά την παρέλευση του χρόνου των τριών εξαμήνων αυτοδίκαια διαγράφεται ο φοιτητής.
Σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις, με τη σύμφωνη γνώμη του επιβλέποντα καθηγητή και απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Θεολογίας χορηγείται εξάμηνη παράταση σπουδών, μετά από σχετικό αίτημα του μεταπτυχιακού φοιτητή.
Στους μεταπτυχιακούς/κες φοιτητές/τριες προβλέπεται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 33 του Ν. 4485/2017 (114 Α΄) η δυνατότητα μερικής φοίτησης για εργαζόμενους/νες φοιτητές /τριες, η διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο της κανονικής φοίτησης. Η μερική φοίτηση προβλέπεται και για μη εργαζόμενους μεταπτυχιακούς/κές φοιτητές/τριες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ελάχιστες απαιτήσεις του προγράμματος «πλήρους» φοίτησης και για ιδιαίτερες εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις (ασθένεια, σοβαροί οικογενειακοί λόγοι, στράτευση, λόγοι ανωτέρας βίας), για τις οποίες αποφασίζει η Συνέλευση του Τμήματος. Επίσης στους μεταπτυχιακούς/κες φοιτητές/τριες μπορεί να χορηγηθεί, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης, προσωρινή αναστολή σπουδών, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο (2) συνεχόμενα εξάμηνα. Κατά την διάρκεια της αναστολής, ο μεταπτυχιακός φοιτητής χάνει την ιδιότητα του φοιτητή. Ο χρόνος της αναστολής δεν προσμετράται στην ανώτατη διάρκεια κανονικής φοίτησης. Για θέματα επανεξέτασης μαθημάτων σε οφειλόμενα μαθήματα ή διαγραφής αποφαίνεται η Συνέλευση του Τμήματος μετά από πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία αποφασίζει για τους όρους της επανεξέτασης και τους λόγους διαγραφής και τους περιλαμβάνει στον οικείο Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών. Λόγους διαγραφής αποτελούν: α) η μη επαρκής πρόοδος του μεταπτυχιακού φοιτητή (η οποία τεκμηριώνεται με μη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία: παρακολουθήσεις, εξετάσεις), β) η πλημμελής εκπλήρωση λοιπών υποχρεώσεων που ορίζονται από τον οικείο Κανονισμό, γ) συμπεριφορά που προσβάλλει την ακαδημαϊκή δεοντολογία όπως π.χ. η λογοκλοπή, και δ) αίτηση του ίδιου του μεταπτυχιακού/κης φοιτητή/τριας. Αν ο μεταπτυχιακός/ή φοιτητής ή φοιτήτρια αποτύχει στην εξέταση μαθήματος ή μαθημάτων και θεωρείται από τον οικείο Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών ότι δεν έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα, εξετάζεται, ύστερα από αίτησή του από τριμελή επιτροπή μελών ΔΕΠ της Σχολής, οι οποίοι έχουν το ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο με το εξεταζόμενο μάθημα και ορίζονται από τη Συνέλευση του Τμήματος. Από την επιτροπή εξαιρείται ο υπεύθυνος της εξέτασης διδάσκων. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές εγγράφονται και συμμετέχουν στα μεταπτυχιακά προγράμματα υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στον παρόντα Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών. Οι μεταπτυχιακοί/κες φοιτητές/τριες έχουν όλα τα δικαιώματα, τις παροχές και τις διευκολύνσεις που προβλέπονται και για τους φοιτητές του πρώτου κύκλου σπουδών πλην του δικαιώματος παροχής δωρεάν διδακτικών συγγραμμάτων. Το Τμήμα εξασφαλίζει διευκολύνσεις σε μεταπτυχιακούς/
κες φοιτητές/τριες με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Τέλη φοίτησης
Οι φοιτητές που γίνονται δεκτοί στο ΠΜΣ «πλήρους» φοίτησης καταβάλλουν τέλος φοίτησης ανά εξάμηνο ίσο με 200 ευρώ και οι φοιτητές μερικής φοίτησης 150€. Το τέλος φοίτησης καταβάλλεται το πρώτο με την εγγραφή στο ΠΜΣ και το δεύτερο με την έναρξη του β΄ εξαμήνου φοίτησης, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Τμήματος. Σε περίπτωση που καταβληθεί η πρώτη αλλά όχι η δεύτερη δόση, ο φοιτητής λαμβάνει βεβαίωση φοίτησης για τα μαθήματα που παρακολούθησε επιτυχώς. Σε περίπτωση παράτασης του χρόνου φοίτησης, πέραν της προβλεπόμενης διάρκειας σπουδών και έπειτα από απόφαση της Σ, ο φοιτητής θα πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 100 ευρώ για κάθε επιπλέον εξάμηνο. Η μη καταβολή του τέλους φοίτησης μέχρι την έναρξη των μαθημάτων του ιδίου εξαμήνου συνεπάγεται τερματισμό της φοίτησης στο ΠΜΣ
Απαλλάσσονται από τα τέλη φοίτησης, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές των οποίων το εισόδημα (ατομικό ή οικογενειακό) δεν υπερβαίνει το μεν ατομικό το εκατό τοις εκατό (100%), το δε οικογενειακό το εβδομήντα τοις εκατό (70%) του εθνικού διάμεσου ισοδύναμου εισοδήματος (άρθρο 35 παρ. 2. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ορίζεται κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή των διατάξεων για την απαλλαγή τελών φοίτησης). Οι απαλλασσόμενοι φοιτητές δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το ποσοστό του τριάντα τοις εκατό (30%) του συνολικού αριθμού των φοιτητών που εισάγονται στο ΠΜΣ και αφορά τη συμμετοχή σε ένα μόνο ΠΜΣ Σύμφωνα με το άρθρο 35 του Ν. 4485/2017, αν οι δικαιούχοι υπερβαίνουν το ανωτέρω ποσοστό, επιλέγονται με σειρά κατάταξης ξεκινώντας από αυτούς που έχουν το μικρότερο εισόδημα. Η αίτηση απαλλαγής τελών φοίτησης υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο στο Τμήμα ύστερα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των φοιτητών στο ΠΜΣ. Τις αιτήσεις απαλλαγής εξετάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος και για την έγκρισή τους αποφασίζει η Συνέλευση του Τμήματος.
Σε καμία περίπτωση η οικονομική αδυναμία δεν αποτελεί λόγο μη επιλογής σε ΠΜΣ Επιπρόσθετες υποχρεώσεις
1. Η φοίτηση στο ΠΜΣ «πλήρους» φοίτησης είναι υποχρεωτική. Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός απουσιών δύο (2) ανά εξάμηνο και μάθημα. Για μακροχρόνια απουσία απαιτείται βεβαίωση του αρμόδιου υγειονομικού φορέα. Σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου των απουσιών επαναλαμβάνεται το εξάμηνο και καταβάλλονται τα τέλη φοίτησης για μία φορά. Η επανάληψη της υπέρβασης των απουσιών συνεπάγεται την διαγραφή. Επιπλέον, για τους φοιτούντες στο ΠΜΣ προβλέπονται: παρακολουθήσεις διαλέξεων, συνεδρίων και υποστήριξης μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών, καθώς και παρουσιάσεις εργασιών.
2. Σε περιπτώσεις πτυχιούχων άλλων Τμημάτων ΑΕΙ, πλην αυτών Θεολογικών, η Συνέλευση δύναται να καθορίσει ως προϋπόθεση για την φοίτηση στο ΠΜΣ την παράλληλη επιτυχή παρακολούθηση μαθημάτων, η οποία θα βεβαιώνεται με σχετικό «πιστοποιητικό παρακολούθησης», το οποίο θα υπογράφει ο/η διδάσκων/ουσα και θα κατατίθεται στον φάκελο του/της υποψηφίου.

Άρθρο 6
Πρόγραμμα Σπουδών-Έλεγχος Γνώσεων (άρθρα 34 και 45 του Ν. 4485/2017)
α) Τίτλος
Το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) οργανώνει και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4485/4-8- 2017 (ΦΕΚ 114/τ.Α΄/4-8-2017) Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, με τίτλο «Θεολογία και Πολιτισμός», με τρεις (3) ειδικεύσεις: (1) «Χριστιανική Γραμματεία και Ιστορία»,
(2) «Συστηματική Θεολογία, Κοινωνιολογία και Σπουδή της Θρησκείας» και (3) «Πρακτική Θεολογία και Παιδαγωγική».
β) Μαθήματα
Ο φοιτητής στο ΠΜΣ οφείλει να παρακολουθήσει υποχρεωτικά έξι (6) μαθήματα, με δέκα (10) ECTS το καθένα από τον κατάλογο των προσφερόμενων ανά εξάμηνο μεταπτυχιακών μαθημάτων στο Τμήμα. Ακολουθεί παρακάτω πλήρης κατάλογος των μαθημάτων.
γ) Γλώσσα διδασκαλίας
Ως γλώσσα διδασκαλίας των μαθημάτων και συγγραφής της ΜΔΕ του συγκεκριμένου ΠΜΣ ορίζεται η ελληνική. Με αιτιολογημένη απόφαση της Σ είναι δυνατή η συγγραφή της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας σε άλλη γλώσσα.
δ) Πιστωτικές μονάδες (μαθημάτων και ΜΔΕ)
Οι πιστωτικές μονάδες του συγκεκριμένου ΠΜΣ ορίζονται: 10 (δέκα) ανά μάθημα (σύνολο 60 ECTS) καθώς και 30 (τριάντα) ECTS για την ΜΔΕ [σύνολο 90 ECTS].
ε) Έναρξη – λήξη μαθημάτων
Τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου αρχίζουν την 1η Οκτωβρίου και λήγουν στις 15 Ιανουαρίου, ενώ του εαρινού εξαμήνου αρχίζουν την 1η Φεβρουαρίου και λήγουν στις 30 Μαΐου.
στ) Αναπλήρωση μαθημάτων
Σε περίπτωση μη πραγματοποίησης μαθήματος (πλην των επισήμων αργιών), ο διδάσκων ορίζει την αναπλήρωσή του.
ζ) Εξέταση, βαθμολόγηση μαθημάτων
Ο κάθε διδάσκων στο ΠΜΣ ορίζει τον τρόπο ελέγχου του μαθήματός του (γραπτές ή προφορικές εξετάσεις, εκπόνηση εργασιών ή συνδυασμό των ανωτέρω).
Η βαθμολογική κλίμακα για την αξιολόγηση της επίδοσης των μεταπτυχιακών φοιτητών ορίζεται από μηδέν (0) έως δέκα (10), συμπεριλαμβανομένων και των
δεκαδικών υποδιαιρέσεων, ως εξής:
Άριστα (8,5 έως 10),
Λίαν Καλώς (6,5 έως 8,5 μη συμπεριλαμβανομένου),
Καλώς (6 έως 6,5 μη συμπεριλαμβανομένου).
Προβιβάσιμος βαθμός είναι το έξι (6) και οι μεγαλύτεροί του.
η) Εκπόνηση και εξέταση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (ΜΔΕ) (άρθρο 34, παρ. 4 του Ν.4485/2017),
1. Για την εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (ΜΔΕ) ο/η υποψήφιος/α καταθέτει αίτηση, στην οποία αναγράφονται: α) ο προτεινόμενος τίτλος και επισυνάπτεται περίληψή της, και β) τρεις επιλογές για προτεινόμενο επιβλέποντα. Η Συντονιστική Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη την επίδοση του υποψηφίου στα
μαθήματα του/της προτεινόμενου/ης καθηγητή/τριας, καθώς και τον προβλεπόμενο ανά διδάσκοντα αριθμό μεταπτυχιακών φοιτητών, ορίζει τον/την επιβλέποντα/ουσα
και συγκροτεί Τριμελή Εξεταστική Επιτροπή για την έγκριση της εργασίας, ένα μέλος της οποίας είναι ο επιβλέπων/ουσα, και τις ανακοινώνει στη Σ του Τμήματος.
Αλλαγή του επιβλέποντα δεν προβλέπεται. Σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις, όπου κρίνεται αναγκαία η αντικατάσταση, παραίτηση ή, ακόμα, αλλαγή του/της επιβλέποντα/ουσας προτείνει η ΣΕ και αποφασίζει η Σ. Τα παραπάνω δεν θεμελιώνουν παράταση του χρόνου εκπόνησης. Τα μέλη της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής πρέπει να έχουν την ίδια ή συναφή επιστημονική ειδικότητα με το γνωστικό αντικείμενο το θέμα της Διπλωματικής Εργασίας. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αν υφίσταται αντικειμενική αδυναμία ή σπουδαίος λόγος, είναι δυνατή η αντικατάσταση του επιβλέποντα ή μέλους της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής μετά από απόφαση της Συνέλευσης του οικείου Τμήματος. Δεν είναι δυνατή η αλλαγή του θέματος ενός υποψηφίου, παρά μόνο με απόφαση της Σ. μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του επιβλέποντος καθηγητή. Αλλαγή θέματος μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί λόγο για παράταση των προβλεπόμενων προθεσμιών.
2. Τα προς εκπόνηση των ΜΔΕ θέματα κατατίθενται στην Γραμματεία 1-15 Μαΐου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάθεση του θέματος είναι η ολοκλήρωση των υποχρεώσεων του φοιτητή στα μαθήματα του ΠΜΣ. Το θέμα αυτό εγγράφεται σε ειδικό κατάλογο μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών, που τηρείται στη Γραμματεία. Στον
κατάλογο αυτόν περιλαμβάνεται απαραιτήτως το όνομα του υποψηφίου, ο επιβλέπων καθηγητής, η ημερομηνία ορισμού του θέματος στη Σ και η ημερομηνία λήξης της διαδικασίας, είτε με αποδοχή είτε με απόρριψη.
3. Η λήξη της διαδικασίας κρίσης και βαθμολόγησης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας ολοκληρώνεται έως το ανώτατο δύο μήνες μετά την κατάθεσή της (τελική ημερομηνία κατάθεσης της διπλωματικής 10 Δεκεμβρίου κάθε έτους).
4. Ως υπόδειγμα για τη μορφοποίηση της συγγραφής της ΜΔΕ ορίζεται αυτή του ηλεκτρονικού περιοδικού του Τμήματος Θεολογίας Σύνθεσις (βλ. παράρτημα αρ. Ι και http://www.theo.auth.gr/sites/default/files/odigies_Synthesis.docx). Στο Παράρτημα παρατίθενται Υποδείγματα εξωφύλλου και εσωφύλλου της ΜΔΕ (αρ. Ι και ΙΙ αντίστοιχα). Στο σώμα της Διπλωματικής εργασίας πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει Δήλωση του/της μεταπτυχιακού/ης φοιτητή/τριας, ότι η εργασία του δεν αποτελεί προϊόν λογοκλοπής (βλ. Παράρτημα αρ. ΙΙΙ).
5. Όταν περατωθεί η σύνταξη της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, υποβάλλεται στη Γραμματεία του Τμήματος με σύμφωνη γνώμη του επιβλέποντος καθηγητή, ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να εισαχθεί προς κρίση, σε 3 αντίτυπα σε έντυπη μορφή και ένα σε ηλεκτρονική (CD ή DVD). Στη συνέχεια ο Πρόεδρος αποστέλλει την εργασία στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής. Για την τελική κρίση και βαθμολόγηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας του υποψηφίου η τριμελής εξεταστική επιτροπή καλεί αυτόν σε δημόσια εξέταση επί του θέματος της εργασίας του, η οποία μπορεί να διαρκέσει μία ώρα. Η πρόσκληση και ανακοίνωση για τη δημόσια εξέταση απευθύνεται από τον Πρόεδρο του Τμήματος, ύστερα από συνεννόηση με τον επιβλέποντα καθηγητή, ο οποίος προεδρεύει και φροντίζει να συντονίσει τη διαδικασία. Η Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή αποφασίζει περί της αποδοχής ή μη της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, της βαθμολόγησής της, με κλίμακα βαθμολογίας 0-10 και αποστέλλει στη Γραμματεία το Πρακτικό της
εξέτασης του υποψηφίου. Κατόπιν της έγκρισής της από την Επιτροπή, αναρτάται υποχρεωτικά στο διαδικτυακό τόπο της οικείας Σχολής.
6. Για να εγκριθεί μία μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία, πρέπει να ανταποκρίνεται στις παρακάτω απαιτήσεις. α) Η πραγμάτευση, χωρίς κατ’ ανάγκη να έχει εξολοκλήρου νέα στοιχεία, να γίνεται με νέο τρόπο προσέγγισης των πηγών και της βιβλιογραφίας, ώστε να παρουσιάζεται η ερευνητική προσπάθεια και την επίδοση του υποψηφίου στη σύνθεση των δεδομένων. β) Η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία να έχει έκταση τουλάχιστον τριάντα πέντε χιλιάδων (30.000) λέξεων και να μη ξεπερνά τις πενήντα χιλιάδες (45.000), μη συμπεριλαμβανομένης της βιβλιογραφίας.
7. Ο βαθμός του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) προκύπτει από τον σταθμικό μέσο όρο των μαθημάτων του ΠΜΣ και της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (η στάθμιση γίνεται από τις πιστωτικές μονάδες των μαθημάτων και της ΜΔΕ) και υπολογίζεται, με ακρίβεια δεύτερου δεκαδικού ψηφίου, με τον ακόλουθο τρόπο: O βαθμός κάθε μαθήματος και της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (όπου προβλέπεται), πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο αριθμό πιστωτικών μονάδων (ECTS) και το άθροισμα των γινομένων διαιρείται με τον ελάχιστο αριθμό πιστωτικών μονάδων που απαιτούνται για τη λήψη του ΔΜΣ [βαθμός Μ.Δ.Ε. = άθροισμα γινομένων (βαθμού κάθε μαθήματος x αντίστοιχα ECTS κάθε μαθήματος) + (βαθμός μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας x ECTS (σύνολο ECTS)].

Άρθρο 7
Υποτροφίες
(άρθρο 35 και 45 του Ν.4485/2017)
Θεσπίζεται αριθμός υποτροφιών 5% επί του αριθμού των εισακτέων. Το μεν ένα ήμισυ εξ αυτών θα χορηγείται με κριτήρια κοινωνικά και το υπόλοιπο με κριτήρια αριστείας. Ως υποτροφία λογίζεται η απαλλαγή από το τέλος φοίτησης.

Άρθρο 8
Διδακτικό Προσωπικό
(άρθρα 36 και 45 του Ν. 4485/2017)
Τη διδασκαλία των μαθημάτων στα ΠΜΣ, μπορούν να αναλαμβάνουν: I. Μέλη ΔΕΠ του οικείου Τμήματος. ΙΙ. Μέλη της κατηγορίας ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ του οικείου Τμήματος, κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, εκτός αν το αντικείμενο είναι εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας για το οποίο δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. ΙΙΙ. Διδάσκοντες σύμφωνα με το ΠΔ 407/80 του οικείου Τμήματος. ΙV. Ομότιμα και αφυπηρετήσαντα μέλη ΔΕΠ του οικείου Τμήματος, εφόσον διδάσκει στο ΠΜΣ και εγκριθεί ομόφωνα από τη Συνέλευση του Τμήματος. Με αιτιολογημένη απόφασή της η Συνέλευση του Τμήματος, σε περίπτωση που δεν επαρκεί το διδακτικό προσωπικό των κατηγοριών που αναφέρονται παραπάνω, μπορεί να αναθέσει διδακτικό έργο σε μέλη ΔΕΠ άλλων Τμημάτων του ίδιου ΑΕΙ. ή να προσκαλέσει μέλη ΔΕΠ άλλων ΑΕΙ ή ερευνητών από ερευνητικά κέντρα του άρθρου 13 Α του Ν. 4310/2014 (Α΄ 258), συμπεριλαμβανομένων των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Επιπλέον η Συνέλευση του οικείου Τμήματος με απόφασή της, έχοντας υπόψη την εισήγηση του Διευθυντή του ΠΜΣ, μπορεί να καλέσει, ως επισκέπτες, καταξιωμένους επιστήμονες που έχουν θέση ή προσόντα καθηγητή ή ερευνητή σε ερευνητικό κέντρο, καλλιτέχνες ή επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους με εξειδικευμένες γνώσεις ή σχετική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ από την ημεδαπή ή την αλλοδαπή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 36. Σε κάθε περίπτωση η ανάθεση διδασκαλίας των μαθημάτων, σεμιναρίων και ασκήσεων του ΠΜΣ αποφασίζεται από τη Συνέλευση του Τμήματος, ύστερα από εισήγηση της ΣΕ. Στις υποχρεώσεις των διδασκόντων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η περιγραφή του μαθήματος ή των διαλέξεων, η παράθεση σχετικής βιβλιογραφίας, ο τρόπος εξέτασης του μαθήματος, η επικοινωνία με τους/τις μεταπτυχιακούς/κες φοιτητές/τριες.

Άρθρο 9
Έσοδα Προγραμμάτων-Διαδικασία Οικονομικής Διαχείρισης
(άρθρο 37 του Ν. 4485/2017)
Τα έσοδα των ΠΜΣ προέρχονται από:
α) τον προϋπολογισμό των ΑΕΙ και των συνεργαζόμενων για την οργάνωσή του φορέων,
β) τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,
γ) δωρεές, παροχές, κληροδοτήματα και κάθε είδους χορηγίες φορέων του δημόσιου τομέα, όπως οριοθετείται στην περίπτωση α΄ της παρ. 1 του άρθρου 14 του Ν. 4270/2014
(Α΄ 143) ή του ιδιωτικού τομέα,
δ) πόρους από ερευνητικά προγράμματα,
ε) πόρους από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων διεθνών οργανισμών,
στ) μέρος των εσόδων των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) των ΑΕΙ,
ζ) κάθε άλλη νόμιμη αιτία και η) από τέλη φοίτησης. Σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 4 του Ν. 4485/2017 η διαχείριση των εσόδων του ΠΜΣ γίνεται από τον ΕΛΚΕ1 και κατανέμεται κατά 70% σε λειτουργικά έξοδα του προγράμματος και κατά 30% σε λειτουργικά έξοδα του Ιδρύματος.

Άρθρο 10
Διοικητική Υποστήριξη – Υλικοτεχνική Υποδομή
Η διοικητική υποστήριξη του ΠΜΣ ανατίθεται στη Γραμματεία Τμήματος Θεολογίας, καθώς και από ΙΔΟΧ με προκήρυξης μέσω ΕΛΚΕ. Για τη λειτουργία του ΠΜΣ διατίθεται η βασική υποδομή (αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, Νησίδα Η/Υ και εξειδικευμένη ηλεκτρονική υποστήριξη) του Τμήματος Θεολογίας. Στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών εφαρμόζονται το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων (ECTS), η μεθοδολογία “TUNING” αναφορικά με τα μαθησιακά αποτελέσματα και τη δομή του ΠΠΣ και χορηγείται Παράρτημα Διπλώματος (DIPLOMA SUPPLEMENT).

Άρθρο 11
Τελετουργικό Αποφοίτησης
(άρθρο 45 παρ. 1 εδαφ. ιε΄ του Ν. 4485/2017)
Το τελετουργικό της αποφοίτησης του ΠΜΣ (καθομολόγηση) πραγματοποιείται τρεις φορές το χρόνο και ακολουθεί τις ημερομηνίες ορκωμοσίας του ΠΠΣ του Τμήματος Θεολογίας.

Άρθρο 12
Τύπος Απονεμόμενου Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ)
(άρθρο 45 παρ. 1 εδαφ. ιε΄ του Ν. 4485/2017)
Ο τίτλος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι δημόσιο έγγραφο και απονέμεται σε ένα από τα ΠΜΣ του οικείου Τμήματος Το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών εκδίδεται από τη Γραμματεία του ΠΜΣ του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ. Στο Δίπλωμα αναγράφονται το Τμήμα και, σε περίπτωση που υπάρχουν, τα Τμήματα ή και τα Ιδρύματα που συμμετέχουν στην οργάνωση του ΠΜΣ, και τα τυχόν εμβλήματα των ιδρυμάτων, η χρονολογία περάτωσης των σπουδών, η χρονολογία έκδοσης του ΔΜΣ, ο αριθμός πρωτοκόλλου αποφοίτησης, ο τίτλος του ΠΜΣ, τα στοιχεία του μεταπτυχιακού/κης φοιτητή/τριας και ο χαρακτηρισμός αξιολόγησης Καλώς, Λίαν Καλώς, Άριστα.
Στον απόφοιτο του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών μπορεί να χορηγείται, πριν την απονομή, βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης και περάτωσης του Προγράμματος Επιπλέον του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών χορηγείται Παράρτημα Διπλώματος [άρθρο 15 του Ν. 3374/2005 και της Υ.Α. Φ5/89656/ΒΕ/13-8-2007 (ΦΕΚ 1466 τ.Β΄)], το οποίο είναι ένα επεξηγηματικό έγγραφο που παρέχει πληροφορίες σχετικά με την φύση, το επίπεδο, το γενικότερο πλαίσιο εκπαίδευσης, το περιεχόμενο και το καθεστώς των σπουδών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και δεν υποκαθιστά τον επίσημο τίτλο σπουδών ή την αναλυτική βαθμολογία μαθημάτων που χορηγούν τα
Ιδρύματα.
.
Άρθρο 13
Λογοκλοπή
Καταθέτοντας οποιαδήποτε μεταπτυχιακή εργασία (έντυπη και σε cd), ο μεταπτυχιακός/κη φοιτητής/τρια υποχρεούται να αναφέρει αν χρησιμοποίησε το έργο και τις απόψεις άλλων. Η λογοκλοπή είναι σοβαρό ακαδημαϊκό παράπτωμα. Λογοκλοπή θεωρείται η αντιγραφή εργασίας κάποιου/ας άλλου/ης, καθώς και η χρησιμοποίηση εργασίας άλλου/ης -δημοσιευμένης ή μη- χωρίς τη δέουσα αναφορά. Η παράθεση οποιουδήποτε υλικού τεκμηρίωσης, ακόμη και από μελέτες του/της ιδίου/ας του/της υποψηφίου/ας, χωρίς σχετική αναφορά, μπορεί να στοιχειοθετήσει απόφαση της Συνέλευσης του οικείου Τμήματος για διαγραφή του/της. Στις παραπάνω περιπτώσεις -και μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του/της επιβλέποντος/σας καθηγητή/τριας- η Συνέλευση του οικείου Τμήματος μπορεί να αποφασίσει τη διαγραφή του/της . Οποιοδήποτε παράπτωμα ή παράβαση ακαδημαϊκής δεοντολογίας και ήθους παραπέμπεται στη Συντονιστική Επιτροπή του ΠΜΣ για κρίση και εισήγηση για αντιμετώπιση του προβλήματος στη Συνέλευση του Τμήματος. Ως παραβάσεις θεωρούνται και τα παραπτώματα της αντιγραφής ή της λογοκλοπής και γενικότερα κάθε παράβαση των διατάξεων περί πνευματικής ιδιοκτησίας από μεταπτυχιακό/κη φοιτητή/τρια κατά τη συγγραφή εργασιών στο πλαίσιο των μαθημάτων ή την εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας3
.
Άρθρο 14
Μεταβατικές ρυθμίσεις
Οι φοιτητές που έχουν ήδη εγγραφεί σε ΠΜΣ κατά την έναρξη ισχύος του Ν.4485/2017, καθώς και οι φοιτητές που εγγράφονται και αρχίζουν τη φοίτηση το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 σε ΠΜΣ ιδρυθέν έως τη δημοσίευση του Ν.4485/2017, συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το πρόγραμμα, σύμφωνα με τις ισχύουσες, έως την έναρξη ισχύος του Ν.4485/2017, διατάξεις (άρθρο 85 παρ.2 του ν. 4485/2017). Οποιοδήποτε θέμα προκύψει στο μέλλον που δεν καλύπτεται από την σχετική νομοθεσία ή τον οικείο Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών, θα αντιμετωπιστεί με αποφάσεις της Συνέλευσης του Τμήματος και της Συγκλήτου του Ιδρύματος με τροποποίηση του Κανονισμού και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 15
Αξιολόγηση του ΠΜΣ
Κάθε τετραετία πραγματοποιείται αποτίμηση της λειτουργίας και της ποιότητας του ΠΜΣ από τη Συνέλευση του Τμήματος με βάση επιμέρους εκθέσεις που υποβάλλονται σε αυτήν και συγγράφεται έκθεση αξιολόγησης, στο πλαίσιο της εσωτερικής και της εξωτερικής αξιολόγησης του Τμήματος Θεολογίας.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΜΣ “ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ” ΣΕ ΜΟΡΦΗ pdf